© Pari-daeza

Fruit: Ziziphus jujuba (Chinese dadel)

Algemeen

De Chinese dadel of jujube is een redelijk winterharde (tot -15) bladverliezende boom of struik die tot 15 meter hoog kan worden en die bloeit vanaf april/mei met kleine onopvallende groene bloemen gevolgd door groene naar rood, bruin goudgeel of zwart afrijpende vruchten in oktober. By Tokyo Watcher at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22406755 - Von Taken by Fanghong - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=309574 - By Daniel VILLAFRUELA, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50514923 - 由Júlio Reis - 自己的作品,CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=974635

Opkweken

De Chinese dadel verlangt een redelijk droge bodem en een zonnige plaats. De plant is zelfbestuivend. Een hete zomer is nodig om de vruchten te laten afrijpen. Vermeerdering door zaaien, winterstek en afnemen van wortelopslag. Rassen: er zijn vele benaamde rassen.

Snoeien

Jonge planten bij voorkeur met een enkele stam opkweken en de kroon open houden.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn. 由Photographer: Frank C. Müller - 自己的作品,CC BY-SA 2.5,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189360 - Door Jacqueline Gabardy - http://sweetbeetandgreenbean.net/2011/10/25/farmers-market-find-the-amazing-jujube/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36888127 - De Tirithel - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16259541 - De Marco Schmidt - Trabajo propio (own foto), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=866654

Gebruik

De vruchten zijn enigszins sappig en smaken zoet. De worden vers of gedroogd gegeten als snack. In China worden ze ook wel gerookt en verwerkt tot sap en azijn en zelfs wijn.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ziziphus jujuba (Chinese dadel)

Algemeen

De Chinese dadel of jujube is een redelijk winterharde (tot -15) bladverliezende boom of struik die tot 15 meter hoog kan worden en die bloeit vanaf april/mei met kleine onopvallende groene bloemen gevolgd door groene naar rood, bruin goudgeel of zwart afrijpende vruchten in oktober. By Tokyo Watcher at the English language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22406755 - Von Taken by Fanghong - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=309574 - By Daniel VILLAFRUELA, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50514923 - 由Júlio Reis - 自己的作品,CC BY-SA 3.0,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=974635

Opkweken

De Chinese dadel verlangt een redelijk droge bodem en een zonnige plaats. De plant is zelfbestuivend. Een hete zomer is nodig om de vruchten te laten afrijpen. Vermeerdering door zaaien, winterstek en afnemen van wortelopslag. Rassen: er zijn vele benaamde rassen.

Snoeien

Jonge planten bij voorkeur met een enkele stam opkweken en de kroon open houden.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze verkleurd zijn. 由Photographer: Frank C. Müller - 自己的作品,CC BY-SA 2.5,https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1189360 - Door Jacqueline Gabardy - http://sweetbeetandgreenbean.net/2011/10/25/farmers-market- find-the-amazing-jujube/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36888127 - De Tirithel - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16259541 - De Marco Schmidt - Trabajo propio (own foto), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=866654

Gebruik

De vruchten zijn enigszins sappig en smaken zoet. De worden vers of gedroogd gegeten als snack. In China worden ze ook wel gerookt en verwerkt tot sap en azijn en zelfs wijn.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk